Intrebări și răspunsuri

Aici veți găsi toate răspunsurile la intrebările frecvente despre IUB™ Ballerine®. Următoarele informații nu înlocuiesc prospectul pentru pacineți, care conține informații importante despre ce trebuie să luați in considerare atunci când utilizați acest dispozitiv medical, în ce circumstanțe nu trebuie să îl utilizați și care sunt reacțiile adverse.

Ce este IUB™ Ballerine® fără hormoni?

Contracepție de înaltă tehnologie fără hormoni pentru 5 ani. IUB™ Ballerine® este o metodă de control a nașterii care nu necesită hormoni și este eficientă până la 5 ani.

IUB™ Ballerine® funcționează local după același principiu ca și alte dispozitive intrauterine și previne sarcina. Efectul contraceptiv provine în principal de la cupru.

Cum funcționează IUB™ Ballerine®?

De îndată ce IUB™ Ballerine® este introdus în uter, acesta începe să elibereze continuu cantități mici de cupru pentru a asigura controlul nașterii până la 5 ani. Această metodă de acțiune este similară dispozitivelor intrauterine standard din cupru.

Dispozitivele intrauterine pe bază de cupru își obțin efectul contraceptiv primar prin interferența motilității spermei și fertilizarea ovulului, și eventual, prevenirea implantării.

Cât de sigur este IUB™ Ballerine®?

Eficiența IUB™ Ballerine® este de peste 99%* în prevenția sarcinii.

Poți simți IUB™ Ballerine® în timpul actului sexual?

În timpul actului sexual, dacă a fost introdus corect, tu și partenerul tău nu trebuie să simțiți IUB™ Ballerine®. Dacă tu sau partenerul tău puteți simți șirurile, medicul curant le poate scurta.

Când și unde este introdus IUB™ Ballerine®?

IUB™ Ballerine® fără hormoni este introdus in uter în timpul vizitei medicale la cabinet, după consultația medicului curant. Medicul curant examinează întâi poziția uterului.

După măsurarea uterului, IUB™ Ballerine® este introdus cu grijă printr-un tub subțire. Tubul este îndepărtat și IUB™ Ballerine® rămâne în interiorul uterului unde își găsește poziția ideală și devine activ imediat. Poziția corectă a IUB™ Ballerine® poate fi verificată prin examinare ecografică. Două fire se extind în vagin. Firele sunt tăiate pentru a minimiza discomfortul.

Cel mai bun moment pentru montare îl reprezintă ultimele zile ale menstruației când colul uterin este mai deschis și posibilitatea de a fi însărcinată este mai scăzută. La patru până la doisprezece săptămâni după montare, ar trebui efectuată o examinare. După aceea, este recomandat un control anual.

Doare inserția?

Montarea IUB™ Ballerine® poate fi dureroasă când colul uterin este foarte strâmt. Puteți solicita medicului curant să folosească un anestezic local sau un tratament preventiv pentru reducerea durerii.

Imediat dupa inserție, crampele sau sângerările menstruale iși pot face apariția. Unele femei simt extenuare, greață sau amețeli pentru câteva minute. Nu există motive de îngrijorare – uterul are nevoie de timp pentru a se adapta noii situații. Orice durere de obicei scade rapid.În cazul în care durerea continuă, vă rugăm să consultați medicul curant.

Ce efecte secundare pot să apară?

După montarea IUB™ Ballerine® pot să apară menstruații mai intense, de durată mai mare și sângerări între menstruații – majoritatea efectelor adverse se diminuează dupa 2-3 luni. Odată ce uterul se obișnuiește cu IUB™ Ballerine®, aceste efecte adverse ar trebui să apară mai rar.

Rar, IUB™ Ballerine® trece prin peretele uterului, în special in momentul montării. Aceasta se numește perforare. Daca IUB™ Ballerine® perforează uterul, acesta trebuie înlăturat. Este posibil să fine nevoie de intervenție chirurgicală. Dacă IUB™ Ballerine® perforează uterul, nu ești protejat împotriva sarcinii.

IUB™ Ballerine® poate cădea parțial sau complet din uter. Aceasta se numește expulzare. Femeile care nu au fost niciodată însărcinate au mai multe șanse să expulzeze IUB™ Ballerine® decât cele care au fost.

Vă rugăm să consultați prospectul pentru pacient pentru lista completă a efectelor adeverse ce pot să apară.

Cine nu ar trebui să folosească IUB™ Ballerine®?

Nu trebuie să folosești IUB™ Ballerine® dacă:

 • Este posibil să fi însărcinată.
 • Ai o formă anormală a uterului.
 • Dacă aveți o infecție pelvină numită boală inflamatorie pelvină (PID) sau aveți simptomele unei posibile boli inflamatorii pelvine(de exemplu, datorită faptului că tu sau partenerul tău întrețineți relații sexuale cu mai mulți parteneri).
 • Ați avut o infecție în uter după sarcină sau avort în ultimele 3 luni.
 • Ai cancer de uter sau col uterin.
 • Ai sângerări inexplicabile din vagin.
 • Ai o infecție la nivelul colului uterin.
 • Ai boala Wilson (o tulburare a modului în care organismul tratează cuprul).
 • Ești alergic la oricare dintre materialele IUB™ Ballerine® (cupru, nichel, titan, PET și polipropilenă).
 • Ai deja un dispozitiv intrauterin introdus.

Informații importante

Contactează medicul curant dacă:

 • Crezi că ești însărcinată
 • Aveți dureri pelvine sau, dumnevoastră sau partenerul simțiți durere în timpul actului sexual
 • Aveți secreții vaginale neobișnuite sau leziuni genitale
 • Aveți febră inexplicabilă
 • Ați fi putut fi expuși la boli cu transmitere sexuală
 • Puteți simți orice componentă a IUB™ Ballerine® în afară de fire
 • Dacă deveniți HIV pozitiv, dumneavoastră sau partenerul dvs.
 • Aveți hemoragii vaginale severe sau prelungite în timpul menstruației
 • IUB™ Ballerine® nu protejează împotriva infecțiilor HIV și a altor boli cu transmitere sexuală.

UNITATI MEDICALE
cu serviciul de insertie IUB Ballerine listat